Ponuda koju ne možete odbiti

"THE DREAM IS EVERYTHING!" (Peter Cox)

20.03.2005.

Stražari moga svijeta I

Dragi čitaoci ovoga bloga. U nekoliko nastavaka, prenosim vam tekst koji sam napisao u nastojanju da izrazim koja i kakva muzika je odigrala kljucnu ulogu u stvaranju moga svijeta. Tacnije, muzika je gradila bazicno jezgro iz koje isijavaju adlerove misli i osjecaji, što s vama želim podijeliti. Nije riječ o strateški osmišljenom muzičkom obrazovanju. Kao što ćete vidjeti, sve je to nekako prilično haotično, nagomilano, ali meni veoma drago. U zagradama su pjesme i kompozicije koje mi puno znače. Nadam se da će ih postovi koji slijede bar malkice reinkarnirati u vasim srcima i glavama.

Najprije, evo vam jedna pjesma

Moje prve reakcije na note, bile su praćene suzama zbog teških sudbina partizana, o kojima mi se pjevalo dok su me uspavljivali (Konjuh planinom). Težu melanholiju u meni su izazivala i prelijepa sijela, pravi mali komšijski koncerti, koji su se svojevremeno organizirali u našem stanu, skoro jednom sedmično. Čika Izo, koji je prebirao po gitari kao po harfi, i moja mama, koja je prekrasnim glasom interpretirala Isovića, Imamovića, Bebu Selimović, te izvođače crnogorskih muzičkih statusnih simbola (Još ne sviće rujna zora, Razbolje se zorna Zorka, Montenegro), bacali su u sevdah pola kućnog savjeta. Neki dan mi bljesnu da sam tim prigodama, kao predškolarac, redovno bježao u drugu sobu i plakao. Neka čudna tuga me obuzimala od tih tonova sevdaha, mada mi tada nije bilo jasno zašto Ali-paša pati zbog Mare, niti sam razumio savjet-konstataciju kralja Nikole svojoj “šćeri” Zorki, koja pati od ljubavnih jada: Svaka rana pokraj srca, a srčana posred srca.

Pod uticajem jedne zemljakinje, koja je stanovala kod nas tokom studija medicine, moj autonomni muzički svijet počeo se razvijati prvim akordima Miladina Šobića (Ne pokušavaj mijenjat me, Opet krivi tip), Zane Nimani (Dodirni mi kolena, Via Amerika, Jabuke i vino), preko Riblje Čorbe (Na zapadu ništa novo, Pravila, Egoista), a prve samostalne korake pravit će do Beatlesa (Eleanora Rigby) i, krajem osnovne škole, zaokrenuti ka tadašnjim trendovima oličenim u Falcu (Amadeus, Männer Des Westens – Any Kind of Land), Duran Duran (The Reflex, Union Of the Snake; Wild Boys), i transformirati se u aktuelnu break dance muziku; hitovi iz tog vremena (One Night In Bangkok, Sajgon, In Zair....) služit će nam da pravimo upijače, helikoptere, stoj na ruci, okret na glavi.... (Ovaj period, obilježit će i Santana, tačnije instrumental kojim je počinjala moja omiljena radio-emisija “Noćni program Radio Beograda”, te pjesme predstavnika “Novog talasa” koje sam pratio na legendarnoj TV-emisiji “Hit meseca”, a na koje ću ozbiljnije reagovati znatno kasnije.) Kraj osmogodišnjeg školovanja obilježit će Plavi orkestar, Elvis J. Kurtović i Zabranjeno pušenje, koje sam tada odbacivao, budući previše prosti za mene. Nastavio sam prateći mainstream: Samanta Fox (Touch Me), Madona (La isla bonita), Europe (The Final Of Countdown), te soundtrackove iz “Vatrene ulice”, “Footloose” i “Top Gun”. Iz tog glavnog toka za sebe sam izdvojio Kim Wilde (Keep Me Hanging On, Shangri la, Suburbs of Moscow), jer sam u njenim očima vidio ono što adler danas traži od žensa. Slike britanske pop-zvijezde, iskružene iz muzičkih magazina (“Rock”, “Bravo”), i danas su u mom foto-albumu, na prvoj strani, prije fotografija rodbine, prijatelja, dragih ljudi... Baš sam bio zaljubljen u Kim Wilde, i tu ljubav nisam dijelio sa prijateljima koji su također sanjali o njoj...(Nastavit ce se)

Ponuda koju ne možete odbiti
<< 03/2005 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


LINKOVI BLOGGER.BA

MOJI LINKOVI
Ćutim i slušam ih:

Jim and Nancy Dornan
Peter Cox
Robert Kiyosaki
Doug Wead

Quixtar-blog


Stražari mojih svjetova:

Mike Oldfield I
Mike Oldfield II

Nick Cave
Enya
Kate Bush - lyrics
Rammstein
Björk
Leonard Cohen I iII
Pink Floyd I i II
Depeche Mode I i II
Dire Straits/Mark Knopfler
EKV
Azra
Laibach I i II

Koristim:

Chromasia
Imageshack
Slibe
AcousticSpot
Prevođenje
MP3 1
MP3 1
MP3 2
Youtube
Tekstovi pjesama
Upload pjesmu ili što god hoćete ;)Drugi blog:

Priznajmo vlastite strahove


Eagletz pisao:

"Dvojinu su stari Slaveni imali u recniku."
"Ahmede, Muhammede..."
Probuđeni slavenski duh
"Gott weis ich will kein Engel Sein"
Slovo o startnoj poziciji
Yeah, God is Great!
Stražari moga svijeta I, II, III, IV, V i VI

E-mails:

eagle_tz@hotmail.com
eagletz@gmail.com

Napominjem da sam za kreiranje ovih mail-adresa iskoristio ime glavnog lika iz filma "Before the rain" - Aleksandar Kirkov.

Wir sind für die Musik geboren

Free Music Online

Free Music Onlinefree music at divine-music.info


DESKRIPCIJA ADLEROVOG SNA
...
- Znaš, ne volim puno ni pričati...
- "Lust for life!” UUUU… Ah, znam da ne voliš puno pričati!
- Ponekad volim, ali često ne želim razmatrati, ne želim analizirati, diskutovati o bilo čemu... čak ni sanjati… Otkud znaš?
- Ljenost, pa to ti je!
- Baš nije! Nisam to pošla reći... Riječ je o "lakoći postojanja", o pokušaju da se osjećaj uhvati, o odmoru, kad se iscrpljenost treba pretvoriti u talas koji će da sapere sve brige i prekrije ih nekom energijom, željom... Kao da probudi san, recimo, kao biljka koja je bila previše na suncu, u želji da procvjeta i poraste što prije, što brže, da pokaže svoje boje, i onda se povuče u hlad… I upije kišu u sebe. Tako su ponekad sve konverzacije suvišne, sve priče i sve riječi – neprikladne. I onda je cijeli svijet u tebi. I osjećaš ga kao fetus u trbuhu; vrti se tako i on u srci i glavi. Ni novac, ni brige... Ništa nije potrebno kad mir zavlada i ono zadovoljstvo pronađeš, zatrepti... I, zamisli: Sade u pozadini i dva umora na krevetu, bez rijeci, sjedinjeni!
(10./11. juli 2006.)

UPDATE (ili Realizacija Adlerova Sna)

Trepavice moje, sviraće po strunama tvojih grudi...
I obaracemo ruku šoferima po sumnjivim krčmama na putevima našim....
Podizaćemo mostove na Nevi vatrometima poljubaca...
Vjetrenjače ce okretati svoje latice od vjetra tvoje ruke u mojoj kosi...
Sve zemlje na svijetu biće samo naš plesni podijum..
I varaćemo na kartama sumnjive likove iz Legije stranaca...
I bježati od razbojnika u noći...
Darivaću ti Nobelovu nagradu za Ljubav na vrhu Ajfelovog tornja...
Sa čergom ćemo putovati kroz pustinju Afrike. Sa beduinima kamile trgovati...
Kineski zid preskočiti ti i ja...držeć' se za ruke...
Planinski vijenci Anda mali biće za nase korake...
Polove ćemo otopiti, a pingvine na sunce naučiti...
Iz lavljih kandzi ćes me izbaviti...sa tigrom sprijateljiti...
Vulkane umiriti da ne gore zemlju kojom hodam...
Bićes mi korak u štiklama...
Bices mi vjetar u haljini...

....pleši samnom kada Budeš...
Stvori me od misli svoje i dimnim znacima iz obitavalista Poslednjeg Mohikanca me dozovi...
Pa čak i da potonu brodovi, pa i da nestanu avioni u Bermudskom trouglu, pa čak i da vozovi šine pojedu kroz tajge beskrajne...
Letećim balonom doći ću...za treptaj tvog oka se stvoriti...
....Plesom cemo kišu prizvati...
I ona ce od nas dvoje
Jedno stvoriti.

12. 8. 2006. 19:33


BROJA%u010C POSJETA
169393

Powered by Blogger.ba