Ponuda koju ne možete odbiti

"THE DREAM IS EVERYTHING!" (Peter Cox)

01.03.2005.

SLOVO O DJETETU SNOVA - ALEKSANDRU VELIKOM

Makedonska vojska je brojala 40 000, a perzijska 250 000 ljudi. Aleksandrovi vojnici su bili skepticni spram vizije njihovog kralja o osvajanju Babilona i Perzije. A on je imao plan za pobjedu nad mnogoljudnijom armijom – skinuti joj glavu, ubiti Darijusa, kralja Perzije. Kako? Aleksandar je izabrao najodanije njemu, one koji su vjerovali u njegov san i slijedili ga bezuslovno; bilo ih je oko stotinu. Ostatak njegove armije isprovocirat će najsnažnije jedinice protivničke vojske, perzijsku konjicu, da frontalno napadne Makedonce cime ce se otvoriti prostor Aleksandru da se priblizi Darijusu i ubije ga. Ali, brojniji Perzijanci ce pregaziti ostatak vojske mladoga kralja?! Nece! Velikan je znao kako zastiti veci dio svoje armije:

- Kada vas konjica napadne, izbacite svoja velika koplja pred njih!
- Ali, Aleksandre, protivnicki vojnici znaju da ih ona ne mogu sprijeciti u napredovanju.
- Vojnici znaju, ali konji ne znaju!

Plan je uspio. Aleksandar, doduse, nije ubio Darijusa (ovaj je pobjegao), sto nije sprijecilo Makedonce da udju u Babilon. Gdje je mladi kralj shvatio kako njegov ucitelj, Aristotel, nije bio u pravu kada je govorio o superiornosti Grka nad Azijatima. Posmatrajuci arhitektonska dostignuca i ljepotu grada, Aleksandar je razumio da svo barbarstvo Perzijanaca nije plod njihove inferiornosti, nego neznanja. Uspio je vidjeti kakav bi svijet izgledao kada bi se helenska kultura prosirila dalje na Istok. Vodjen tom vizijom napravio je velike promjene gdje god je njegova noga krocila. Imperija Aleksandra Makedonskog je pocela slabiti onog trenutka kada su njegovi najblizi saradnici prestali da dijele zajednicke snove i kada im je ljepota vidjenog osiromasila duse!

Nisam ni znao da je snimljen film o Aleksandru Velikom, i to u fantasticnoj produkciji Olivera Stonea. Upravo sam ga pogledao i sjetio se vlastitih snova. Vjerujem u njih i danas. Odrastao sam i shvatam da ih sam ne mogu ostvariti. Ali, jos uvijek nisam spreman uci u rat, jer tesko mi polazi za rukom da napravim nuzni emotivni otklon u sebi: snove cemo ostvariti ne sa onima sa kojima zelimo, nego sa onima sa kojima mozemo. Koji shvataju i vjeruju u rijeci vecine Bozijih poslanika:

Ako pokusas sacuvati svoj zivot, izgubit ces ga!

P. S. Post je dijelom inspirisan "biljkinim" postom Snovi, pa ga njoj posvecujem.

01.03.2005.

SRETAN 1. MART, DAN NEZAVISNOSTI

Draga moja domovino, sretan ti 1. mart, Dan nezavisnosti!
Prije tacno 14 godina, sjecam se, vukao sam za ruke mog najboljeg druga (koji nikako nije mogao (ili htio) da shvati da JNA nece cuvati tvoje gradove) da ide na Referendum za tvoju nezavisnost. Nikako se nije mogao oduprijeti, jer je sa mnom bio jos jedan drug. I kada smo dosli na mjesto glasanja, njemu se lice ozari:

-Eto! Ne mogu glasat' i da hocu. Bi' ja, al' ne mogu.

Nije ga bilo na spisku, jer mu je licna karta bila registrovana u Sarajevu, gdje je tada studirao. S njim sam, zemljo moja, bio drug od kada mi je zavezao pertle u prvom razredu osnovne, prije pocetka casa fizickog vaspitanja, jer ja to tada nisam znao sam uraditi. I bili smo zajedno sve dok prve granate nisu pale na moj grad. Otisao je, a nije mi se javio. I tako povrijedio mene, svog najboljeg druga, i osramotio pripadnike njegovog naroda koji su ostajali u tvojim gradovima i branili te i ginuli pod tvojom zastavom Do dana danasnjeg taj moj drug nije mi se javio. Cujem, od tetke frizerke, da je zavrsio neki fakultet, da se ozenio i da zivi u gradu iz kojeg je i moj omiljeni bend – EKV!
I to me, domovino, i danas boli. A ni sanjao nisam da moze biti ista gore od izdaje prijateljstva - a moze!
Nevjerovatno je, zemljo moja lijepa, koliko se majmuna i papaka usudilo da svoje postupke vezze za tvoje ime i za ime naroda koji zive odredjeni, pored stranih, i tvojim imenom. Papci, Bosno, rade strasne stvari - u ime etnicke ravnoteze prave eticki debalans: jucer je komandant tvojih najboljih sinova otisao u Den Haag, a to je pravo papanski jer se u ime zakona koji su pravili ljudi, zanemaruju zakoni koje je postavio Bog – da te branimo.
Helem, domovino, uhvatih se kako sam malkice patetican u ovoj cetitci za Dan tvoje nezavisnosti. A ti znas da moju bol moze zalijeciti samo snaga i moc u rukama dobrih ljudi, tvojih dobrih Bosnjana, a ne papaka. Zato ti evo poklon od mene – grb najplemenitije snage koja se ikada javila na prostorima juznih Slavena.

[i] SRETAN VAM 1. MART, DAN NEZAVISNOSTI
BOSNE I HERCEGOVINE[/i]

Ponuda koju ne možete odbiti
<< 03/2005 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


LINKOVI BLOGGER.BA

MOJI LINKOVI
Ćutim i slušam ih:

Jim and Nancy Dornan
Peter Cox
Robert Kiyosaki
Doug Wead

Quixtar-blog


Stražari mojih svjetova:

Mike Oldfield I
Mike Oldfield II

Nick Cave
Enya
Kate Bush - lyrics
Rammstein
Björk
Leonard Cohen I iII
Pink Floyd I i II
Depeche Mode I i II
Dire Straits/Mark Knopfler
EKV
Azra
Laibach I i II

Koristim:

Chromasia
Imageshack
Slibe
AcousticSpot
Prevođenje
MP3 1
MP3 1
MP3 2
Youtube
Tekstovi pjesama
Upload pjesmu ili što god hoćete ;)Drugi blog:

Priznajmo vlastite strahove


Eagletz pisao:

"Dvojinu su stari Slaveni imali u recniku."
"Ahmede, Muhammede..."
Probuđeni slavenski duh
"Gott weis ich will kein Engel Sein"
Slovo o startnoj poziciji
Yeah, God is Great!
Stražari moga svijeta I, II, III, IV, V i VI

E-mails:

eagle_tz@hotmail.com
eagletz@gmail.com

Napominjem da sam za kreiranje ovih mail-adresa iskoristio ime glavnog lika iz filma "Before the rain" - Aleksandar Kirkov.

Wir sind für die Musik geboren

Free Music Online

Free Music Onlinefree music at divine-music.info


DESKRIPCIJA ADLEROVOG SNA
...
- Znaš, ne volim puno ni pričati...
- "Lust for life!” UUUU… Ah, znam da ne voliš puno pričati!
- Ponekad volim, ali često ne želim razmatrati, ne želim analizirati, diskutovati o bilo čemu... čak ni sanjati… Otkud znaš?
- Ljenost, pa to ti je!
- Baš nije! Nisam to pošla reći... Riječ je o "lakoći postojanja", o pokušaju da se osjećaj uhvati, o odmoru, kad se iscrpljenost treba pretvoriti u talas koji će da sapere sve brige i prekrije ih nekom energijom, željom... Kao da probudi san, recimo, kao biljka koja je bila previše na suncu, u želji da procvjeta i poraste što prije, što brže, da pokaže svoje boje, i onda se povuče u hlad… I upije kišu u sebe. Tako su ponekad sve konverzacije suvišne, sve priče i sve riječi – neprikladne. I onda je cijeli svijet u tebi. I osjećaš ga kao fetus u trbuhu; vrti se tako i on u srci i glavi. Ni novac, ni brige... Ništa nije potrebno kad mir zavlada i ono zadovoljstvo pronađeš, zatrepti... I, zamisli: Sade u pozadini i dva umora na krevetu, bez rijeci, sjedinjeni!
(10./11. juli 2006.)

UPDATE (ili Realizacija Adlerova Sna)

Trepavice moje, sviraće po strunama tvojih grudi...
I obaracemo ruku šoferima po sumnjivim krčmama na putevima našim....
Podizaćemo mostove na Nevi vatrometima poljubaca...
Vjetrenjače ce okretati svoje latice od vjetra tvoje ruke u mojoj kosi...
Sve zemlje na svijetu biće samo naš plesni podijum..
I varaćemo na kartama sumnjive likove iz Legije stranaca...
I bježati od razbojnika u noći...
Darivaću ti Nobelovu nagradu za Ljubav na vrhu Ajfelovog tornja...
Sa čergom ćemo putovati kroz pustinju Afrike. Sa beduinima kamile trgovati...
Kineski zid preskočiti ti i ja...držeć' se za ruke...
Planinski vijenci Anda mali biće za nase korake...
Polove ćemo otopiti, a pingvine na sunce naučiti...
Iz lavljih kandzi ćes me izbaviti...sa tigrom sprijateljiti...
Vulkane umiriti da ne gore zemlju kojom hodam...
Bićes mi korak u štiklama...
Bices mi vjetar u haljini...

....pleši samnom kada Budeš...
Stvori me od misli svoje i dimnim znacima iz obitavalista Poslednjeg Mohikanca me dozovi...
Pa čak i da potonu brodovi, pa i da nestanu avioni u Bermudskom trouglu, pa čak i da vozovi šine pojedu kroz tajge beskrajne...
Letećim balonom doći ću...za treptaj tvog oka se stvoriti...
....Plesom cemo kišu prizvati...
I ona ce od nas dvoje
Jedno stvoriti.

12. 8. 2006. 19:33


BROJA%u010C POSJETA
169393

Powered by Blogger.ba